Google Vertaal

zondag 9 november 2008

Taal Protectionisme in Vlaanderen


English Version

Download PDF versie

De Feiten - Kern van de zaak

De Feiten


[caption id="attachment_102" align="aligncenter" width="480" caption="The Caravan van Gregory en zijn Waalse vriendin bewerkt aan onze Belgische Kust "] [/caption]

Ik kreeg een reactie op mijn vorige posting over 'Linguistic Cleansing" uit Frankrijk van een 'UnFrench Frenchman' waaruit blijkt dat er aan de andere kant ook mensen zijn die Taal Protectionisme bekampen. Deze gentleman wijdt er zelfs zijn volledige Blog: 'The Worldwide Decline of French' aan.

De post 'Linguistic Cleansing' begon met de bovenstaande foto. Een caravan aan onze Belgische Kust waarop een op andere onverlaat "Fuck You Wolon" en een hakenkruis had gespoten. Een Menapiër die niet kan spellen want het moet natuurlijk "Walloon" zijn. Dit is wel de minst plezante manier om 's morgens wakker te worden en uit je caravan te stappen en dan op dat gekledder van vandalen te moeten kijken. Kijk, dit is geen schandaal foto. Daar is het mij ook niet om te doen, maar de foto van gewone mensen in hun dagelijkse besognes. Daar wil ik de nadruk op leggen. Dat taal fanatisme is hier in België al aan de gang van 1963 en het kon me tot dusver gestolen worden, maar als het ons begint te raken in ons dagelijks leven ons dagelijks reilen en zeilen van naar het werk gaan, de trein nemen, op vakantie gaan... dat is een brug te ver. Wie binnendringt in de intimiteit van ons dagelijks leven is niet langer een hooligan, maar een FASCIST. In hoofdletters. En dit is niet alleen mijn persoonlijke mening, dit is ook schitterend verwoord door Johan Sanctorum in zijn Blog post: 'Ceci n’est pas un poisson'.

Wat is er mis met nationalisme?

Translate in English - Traduire en Français

Download artikel in PDF
flandredrapeau
Wat is er mis met nationalisme? In de jaren zeventig werd de onafhankelijkstrijd van de onderdrukte volkeren in de derde wereld door Links verheerlijkt. Mao, Che Guevara hebben allebei op hun manier die strijd gepromoot. Links volgde. Op een bepaald moment bestond JP Sartre het zelfs van Pol Pot en de Rode Kmers te verdedigen. Elke nationalistische strijd was ‘in se’ goed en verdedigbaar. Is het dan niet hypocriet nu het Vlaams Nationalisme aan te vallen? Zelfs de nationale strijd van de Koerden, de Basken en de Katholieke Ieren, die ook een socialistisch tintje had, werd aktief door Links omarmd terwijl de Vlaamse strijd ter Linkerzijde op geen of toch heel weinig bijval kon rekenen. Een eerste antwoord ligt voor de hand. De Vlamingen worden niet meer onderdrukt door een imperialistische macht. Ja, want daar ging het toen tegen, tegen het imperialisme, het neo-kolonialisme. OK, maar volstaat dat antwoord. Heeft een volk niet het recht zich sterk te maken om alle mogelijke aanvallen reeds bij voorbaat te counteren. Wat is er mis met exclusieve empathie voor zijn volksgenoten, buren, streekgenoten, cultuurgenoten? We hebben het niet meer over ras vandaag. Het VB misschien, maar de NVA toch niet?